Girona podria tenir un jutjat de vigilància penitenciària a finals de 2009

GIRONA | DDG
Girona podria tenir a finals de l'any que ve un jutjat de vigilància penitenciària. Segons va informar ahir Ràdio Girona, només falta la confirmació de la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Actualment, només Barcelona i Lleida en tenen. El president de l'Audiència, Fernando Lacaba, va destacar que la creació d'un jutjat penitenciari a Girona és "una necessitat".

Els jutges i els advocats ja han manifestat que estan d'acord amb la creació d'aquest òrgan judicial. Actualment a Catalunya, només Lleida i Barcelona en disposen. Tarragona, igual que Girona, no en té cap. Aquests jutjtats tenen la funció de decidir, entre d'altres coses, els permisos penitenciaris dels interns. La creació de l'òrgan a la demarcació de Girona la van demanar els advocats de Figueres aprofitant que es construirà el nou centre penitenciari Puig de les Basses, a Figueres, que es preveu que entri en funcionament el primer semestre de 2011.

La nova presó unificarà els actuals centres de Figueres (Alt Empordà) i la ciutat de Girona i tindrà una capacitat de 750 interns, dels quals 650 seran homes, 50 dones i 50 més seran joves de 18 a 25 anys.

El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, va declarar ahir que comparteix la demanda i va catalogar la seva creació com una "necessitat". Tanmateix, va afegir que el jutjat de vigilància penitenciària a Girona "evitaria trasllats d'interns i advocats" cap a Barcelona. " No té sentit que es faci un centre penitenciari preciós i no tinguem un jutjat de vigilància penitenciària. No té cap sentit", va afirmar Fernando Lacaba.

Permisos penitenciaris
L'òrgan judicial vigila el compliment de les condemnes i les mesures que calen prendre en cas que un pres hagi trencat la condemna, o sobre els permisos penitenciaris que es donen als interns.