Miquel Barceló inaugura el III Cicle de Cinema i Ciència del MTE

El professor d’informàtica de la UPC Miquel Barceló serà l’encarregat d’inaugurar el III Cicle de Cinema i Ciència del Museu de la Tècnica de l'Empordà (MTE) el proper divendres 7 de novembre. Barceló parlarà del cinema com a eina per a divulgar ciència. La xerrada tindrà lloc a partir de les vuit del vespre al Patronat de la Catequística de Figueres. L’entrada és gratuïta.
Resulta difícil parlar de ciència i cinema. Tal com diu Jacques Jouhaneau: "El cinema s'alimenta de ficcions, la ciència de realitats". Semblen, d'entrada, dos móns prou incompatibles. La xerrada intentarà una aproximació a la imatge que de la ciència i els científics ha donat el cinema, tot i acompanyant-ho d'alguns comentaris complementaris sobre la tecnologia i sobre la possibilitat de fer servir el cinema per ensenyar ciència.
L’anàlisi de la ciència inherent a la ciència-ficció té un valor pedagògic indubtable. Proporciona valuosos elements per a la discussió i la crítica alhora que permet desenvolupar un desitjable esperit escèptic, base del propi mètode científic. Ens permet, a més, reflexionar sobre les conseqüències del progrés tecnocientífic. Tot plegat un bon entrenament per afrontar en condicions el repte del futur.
Miquel Barceló (Mataró, 1948), és enginyer aeronàutic, diplomat en enginyeria nuclear i doctor en informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) on és professor de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (UPC) des de la seva creació l’any 1977. Ha estat, bastants anys, vicedegà de la Facultat de Informàtica de Barcelona (FIB-UPC), i ara és membre de l'equip rectoral i del Consell de Direcció de la UPC com a Comissionat per al Desenvolupament Sostenible. Després d'haver treballat en enginyeria de software, va ser fundador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat a la UPC l'any 1996, i ha estat l'impulsor, creador i primer director del programa de doctorat "Sostenibilitat, Tecnologia i Humanisme" des de 1999, i ha estat director de la revista SOSTENIBLE?


III CICLE DE CINEMA I CIÈNCIA

El III Cicle de Cinema i Ciència del MTE pretén, a través de sessions de cinefòrum i xerrades divulgatives, donar a conèixer al gran públic l’estreta relació existent entre el llenguatge cinematogràfic i ciència. Els objectius de la proposta són dos: en primer lloc, difondre la ciència a la societat de forma amena i entretinguda a través de l’exhibició d’algunes de les cintes més representatives del cinema científic –ficció i documentals- dels darrers temps. I en segon lloc donar a conèixer el cinema com a eina de divulgació científica i com a instrument pedagògic al professorat.
En aquest sentit la programació de la tercera edició del Cicle de Cinema i Ciència del MTE s’ha articulat en base a aquests dos grans objectius que es veuen reflexats en la projecció del documental Tierra i la pel·lícula Gorilas en la Niebla, per una banda, i en les xerrades “El cinema: una eina per a divulgar ciència” i “De superman als X-Men: la física dels superherois”, per l'altra.
El cicle, de periodicitat quinzenal i entrada gratuïta, compta amb la col•laboració de la Catequística de Figueres, l’Associació Diòptria i el Museu del Cinema de Girona.


PROGRAMA

1. El cinema, una eina per a divulgar ciència
Dia: Divendres 7 de novembre de 2008, a les 20h
Lloc: Patronat de la Catequística, Figueres
Ponent: Miquel Barceló (Doctor en informàtica i enginyer aeronàutic, Universitat Politècnica de Barcelona)

2. Gorilas en la niebla
Dia: Divendres 21 de novembre de 2008, a les 20h
Lloc: Patronat de la Catequística, Figueres
Ponents: Bibiana Martín (Biòloga, Zoo de Barcelona) i l’Associació diòptria

3. De Superman als X-Men: la física dels superherois
Dia: Divendres 5 de desembre de 2008, a les 20h
Lloc: Patronat de la Catequística, Figueres
Ponent: Manuel Moreno (Doctor en Física, Universitat Politècnica de Barcelona)

4. Tierra
Dia: Divendres 12 de desembre de 2008, a les 20h
Lloc: Patronat de la Catequística, Figueres
Ponents: Anna Rosa Martínez (Vicepresident de Greenpeace Espanya) i Col·lectiu Diòptria