Comunicat 24/2020 - 24 de gener: Dia de l'Advocacia Amenaçada

Benvolgudes i benvolguts,

El 24 de gener es porta commemorant des de fa 10 anys el Dia de l'Advocacia amenaçada, activitat a la qual s'uneixen multitud de Col·legis i Associacions de l'Advocacia, de representants de la societat civil i advocats i advocades de tot el món. L'objectiu és cridar l'atenció de la societat civil i de les autoritats públiques sobre la situació dels advocats en un país o territori determinat, per tal de sensibilitzar l'opinió pública sobre les amenaces a què s'enfronten els advocats en l'exercici de la seva professió. 

Aquest any, el país escollit ha estat el Pakistan donada la violència selectiva contra els advocats i advocades, tant els defensors dels drets humans com altres actors legals (jutges, advocats ...) que són acusats de blasfèmia pel simple fet d'exercir la seva professió o lluitar per la seva independència i l'Estat de Dret. 

Segons l'índex que publica el Mecanisme de la Unió Europea per a la Protecció de Persones Defensores, a partir de les denúncies i accions de suport empreses per les entitats que l'integren, des del 2016 han estat emeses 36 alertes relacionades amb el Pakistan. Entre elles destaquen les amenaces basades en l'acusació de blasfèmia i en les amenaces relacionades en casos de terrorisme. A més, en cas d'absolució i alliberament de les persones processades, aquestes són objecte d'amenaces de mort i corren el risc de ser víctimes de la justícia de carrer. Des de 1990, més de 65 persones (entre ells molts advocats i jutges) han estat linxades o assassinades al Pakistan, segons el Centre de Recerca i Estudis de Seguretat d'Islamabad. 

Des del CGAE i l'Observatori de l'Advocacia en Risc, s’ha fet una crida perquè tots els Col·legis i tots els advocades i advocats ens solidaritzem amb la situació dels nostres companys i companyes al Pakistan i demanem a les autoritats pakistaneses que assegurin el dret dels advocats i advocades investigats o acusats a accedir a una defensa lletrada i una tutela judicial efectiva, a ser respectada la seva integritat personal i a adoptar les mesures necessàries per posar fi a tot fustigació.  

En els següents enllaços, podreu consultar informació sobre la situació al Pakistan i sobre aquest Dia:

Ben cordialment,