Comunicat 192/2020 - Guia del CGPJ sobre criteris d'actuació en matèria de custòdia compartida

Benvolgudes i benvolguts,

El Ple de Consell General de Poder Judicial ha publicat la Guia de criteris d'actuació en matèria de custòdia compartida que us adjuntem. Es tracta d’un document que pretén proporcionar una eina pràctica a l'hora de prendre decisions relatives a la custòdia dels fills menors en els processos de separació, divorci o ruptura de la parella.

El treball, impulsat per la Comissió d'Igualtat, ha estat realitzat per un grup multidisciplinari d'experts i expertes en dret de família procedents de la judicatura, la fiscalia, l'advocacia especialitzada i els instituts de medicina legal i forense. La Guia, de més de 400 pàgines, parteix de la realització d'un minuciós examen de la jurisprudència en matèria de custòdia en general i de custòdia compartida, en particular. Amb aquesta finalitat, s'han analitzat separadament la jurisprudència de Tribunal Suprem (des de les primeres sentències en matèria de custòdia compartida, dictades el 2009, fins a les de 2019); la jurisprudència emanada de 103 sentències dictades pels tribunals superiors de justícia de les comunitats autònomes que compten amb dret civil foral propi en matèria de família (Aragó, Catalunya, País Basc i Navarra); i la jurisprudència de les audiències provincials d'Albacete, Barcelona, ​​Càceres, Corunya, Granada, Illes Balears, Madrid, Màlaga, Múrcia, Navarra, Santa Creu de Tenerife, Sevilla, Valladolid, València, Biscaia i Saragossa, de les que s'han analitzat un total de 616 sentències dictades en 2018 en procediments de família en què es reclamava o debatia la custòdia compartida.

Aquest minuciós estudi permet tenir una idea completa de quina és la resposta judicial en relació amb la custòdia -en particular de la custòdia compartida- en processos de ruptura de la parella a tots els nivells judicials i en els diferents territoris. I es completa a més amb diversos annexos de gran interès pràctic, com el pla de parentalitat, la intervenció judicial en famílies amb alta conflictivitat, els aliments en aquest sistema de custòdia, una guia orientativa per a la realització de l'interrogatori de part, així com unes recomanacions per practicar l'audiència de el menor.

Ben cordialment,