Comunicat 25/2021 - Fem visible el català a la Justícia

Benvolgudes i benvolguts,

Des del Departament de Justícia de la Generalitat ens han comunicat que a partir d'aquest mes de febrer de 2021, els Jutjats que treballen amb el programa e-justícia dins aquesta aplicació un nou apartat en el qual  es pot determinar la llengua de notificació triada per les notificacions en un procés judicial.

Aquesta millora, que ha estat recordada en diversos acords del TSJ de Catalunya, arriba actualment als Jutjats per millorar el dret de les parts a escollir la llengua en què volen ser ateses tant pels Serveis de Justícia a través dels seus expedients com pels professionals que ens hi dediquem.

Per tant, segons aquesta ampliació en el seu programari, la part que insta el procediment podrà triar a través del extranet del professional, la llengua en la que rebre els documents de l'òrgan judicial que ho tindrà en compte a través d'un servei d'avisos de l'idioma triat per la part alhora de notificar les resolucions.

Aquest conjunt de funcionalitats i canvis en l'aplicatiu del e-justicia ha de donar lloc i facilitar als òrgans judicials a la resposta adequada en la llengua triada per la part, en aquest sentit la Sala de Govern del TSJC i el secretari de Govern del TSJC han donat les corresponents instruccions pel bon ús d'aquesta eïna.

Facilitar l'opció lingüística a les parts del procediment (encara que de moment només a la part actora) suposarà una millora de l'ús del català a la Justícia, finalitat que coincideix amb la difusió que des de la Comissió de Llengua del CICAC busquem amb la campanya de "FEM VISIBLE EL CATALÀ A LA JUSTÍCIA",  així com també us torno a comunicar la difusió i creació del programa sobre el Foment del català a la Justícia, aprovat per aquest 2021 en l'àmbit del Torn d'ofici i que suposa un increment de l'import pels escrits presentats en català en l'àmbit del torns d'ofici.

Per donar-se d'alta d'aquest programa cal anar al servei Lingüístic del web del Consell  o en aquest enllaç:

Alhora de la presentació de demandes, si l'opció triada per les notificacions és en català no oblideu recordar-ho per ALTRESSÍ.

Salutacions,