Comunicat TOAD 3/2021 – DE L’ASSISTÈNCIA INMEDIATA A LES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA MASCLISTA

Benvolgudes i benvolguts,

1.- ACTIVACIÓ DEL PROTOCOL PER A L’ASSISTÈNCIA INMEDIATA A LES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA MASCLISTA

Com ja es va avançar en el comunicat 106/2021 en relació a l’ACTIVACIÓ DEL PROTOCOL PER A L’ASSISTÈNCIA INMEDIATA A LES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA MASCLISTA i donat que per part de MMEE ja el tenen activat a petició expressa de l’ICAFI, us informem de l’obligació d’estar disponibles el dia de guàrdia durant les seves 24 hores de durada.

Lamentablement, en el transcurs d’una setmana hem tingut vàries incidències en relació a la disponibilitat del lletrat/da de guàrdia que no atén la trucada que es fa des de MMEE per assistir immediatament a la víctima en seu policial.

Atesa la poca afluència que varen tenir les dues reunions que es van programar per als dies 27 i 28 de maig on es va explicar detalladament la necessitat i obligatorietat d’assistir la víctima de forma immediata a requeriment policial, i vistes les incidències esmentades, s’adverteix a tots els lletrats que estiguin inscrits en el torn de VIGE del compliment obligat d’assistència immediata en el transcurs de la seva guàrdia.

2.- CREACIÓ DE LLISTES DE GUÀRDIA DE COMPLEMENT DE TORN DE VIGE

D’altra banda, i amb l’objectiu de poder donar compliment al protocol establert per a l’assistència immediata de les víctimes de violència masclista, s’obrirà el proper trimestre una llista de guàrdia de complement del torn de VIGE per al cas que el/la lletrat/da que estigui de guàrdia no pugui assolir la totalitat de les assistències per tenir-ne més d’una a la vegada.

Aquesta nova llista, que complementarà i s’activarà en cas de necessitat i prèvia justificació de la impossibilitat de donar cobertura al servei per part del lletrat/da de guàrdia, permetrà al nou lletrat/da generar el mòdul de complement de torn previst en el conveni, sent una guàrdia de disposició com ho són la de menors i estrangeria.

Així mateix, us comuniquem, que tots els lletrats/des adscrits a l’actual llista de violència masclista quedaran adscrits a la llista de guàrdia de complement si en el termini de 7 dies no manifesten expressament al Col·legi la seva voluntat de no participar en aquesta llista de complement.

3.- RECORDATORI IMPORTANT PER A TOTHOM

Altrament recordem que l’adscripció a qualsevol torn d’assistència comporta:

  • Preferència absoluta dels serveis del torn d’assistència sobre qualsevol altra actuació judicial, professional o particular. A tal efecte, existeix el protocol de suspensions acordat amb el TSJCat amb un apartat específic per als serveis de guàrdia (https://www.icafi.com/docs/collegials/protocol_suspensio_actes_judicials_coincidencia.pdf)  així com la possibilitat de realitzar un canvi del servei de guàrdia.
  • Les assistències penals generals s’han de portar a terme en el més breu termini possible. Recordem que la llei dona un termini de 3 hores comptats a partir de la recepció de la comunicació. A canvi de no demanar la nostra presència a hores, podríem dir, intempestives, l’actuació ha de procurar ser immediata per permetre la posada a disposició judicial dels detinguts al més aviat possible.
  • Les assistències a menors, víctimes de violència masclista i aquelles que es puguin considerar urgents (per exemple si el cos policial avisa que després de la declaració acordarà la posada en llibertat) s’ha de prestar de forma immediata.
  • El lletrat/da en servei de guàrdia en qualsevol dels torns ha d’estar localitzable les 24 hores de servei.
  • Quan detecteu un problema que us impedeixi la correcta prestació del servei, cal contactar amb el Col·legi (en hores d’obertura) o amb el Diputat de Guàrdia.

L’incompliment d’aquestes obligacions poden suposar l’obertura del corresponent expedient disciplinari i la seva sanció d’acord amb la Normativa aplicable.

Recordem que el Nou Estatuto General de la Abogacía configura com a infraccions:

Artículo 125. Infracciones graves. Son infracciones graves de los profesionales de la Abogacía: (…). k) El incumplimiento injustificado del encargo contenido en la designación realizada por el Colegio de la Abogacía en materia de asistencia jurídica gratuita (…) ñ) La incomparecencia injustificada a cualquier diligencia judicial, siempre que cause un perjuicio a los intereses cuya defensa le hubiera sido confiada

Artículo 126. Infracciones leves. Son infracciones leves de los profesionales de la Abogacía (…)  g) No atender con la diligencia debida los asuntos derivados del Turno de Oficio, cuando el incumplimiento no constituya infracción grave o muy grave

Artículo 127. Sanciones para los profesionales de la Abogacía. 1. Por la comisión de infracciones muy graves, atendiendo a criterios de proporcionalidad, podrá imponerse la expulsión del Colegio o la suspensión del ejercicio de la Abogacía por plazo superior a un año sin exceder de dos. 2. Por la comisión de infracciones graves podrá imponerse la sanción de suspensión del ejercicio de la Abogacía por un plazo superior a quince días sin exceder de un año o multa pecuniaria por importe de entre 1.001 y 10.000 euros. 3. Por la comisión de infracciones leves podrá imponerse la sanción de apercibimiento escrito, o suspensión del ejercicio de la Abogacía por un plazo no superior a quince días, o multa pecuniaria por importe de hasta 1.000 euros. 4. Las sanciones que se impongan por infracciones graves o muy graves relacionadas con actuaciones desarrolladas en la prestación de los servicios del Turno de Oficio, llevarán aparejada, en todo caso, la exclusión del profesional de la Abogacía de dichos servicios por un plazo mínimo de seis meses e inferior a un año si la infracción fuera grave y de entre uno y dos años si fuera muy grave. En los supuestos de infracciones leves, podrá imponerse también la exclusión del profesional de la Abogacía de dichos servicios por un plazo no superior a seis meses. Incoado un expediente disciplinario como consecuencia de una denuncia formulada por un usuario de los servicios de asistencia jurídica gratuita, cuando la gravedad del hecho denunciado lo aconseje, podrá acordarse la separación cautelar del servicio del profesional de la Abogacía presuntamente responsable por un periodo máximo de seis meses hasta que el expediente disciplinario se resuelva.

A més, l’art. 42 de la Llei 1/1996 estableix:

Correcciones disciplinarias.

El régimen disciplinario de los abogados y procuradores de los servicios de asistencia jurídica gratuita se regirá por las mismas reglas establecidas con carácter general para el desempeño de dichas profesiones, con las siguientes especialidades:

a) La indebida percepción de honorarios, derechos o beneficios económicos tendrá siempre la consideración de falta muy grave.

b) La imposición de sanciones por infracciones graves o muy graves, relacionadas con las actuaciones desarrolladas en aplicación de lo establecido en esta Ley, llevará aparejada, en todo caso, la exclusión del profesional de los servicios de asistencia jurídica gratuita.

Agraïm la vostra implicació i col·laboració.

Per a qualsevol aclariment al respecte, restem a la vostra disposició.

Comissió del TO