Comunicat 149/2021 – 180 anys de la fundació del nostre Col·legi

Benvolgudes i benvolguts,

Tal dia com avui commemorem els 180 anys de la fundació del nostre Col·legi.

Recordem que inicialment s’havia datat l’any fundacional en el 1869 tot basant-nos en el primer llibre de comptes del que es tenia coneixement.

En el 2007 el company Santiago Yanes, advocat resident a Tenerife, ens va fer saber que havia localitzat un expedient custodiat a l’arxiu del Ministeri de Justícia datat de l’any 1895 en el que constava com a data de constitució el 29 de juliol de  1841 i des d’aquella informació rebuda anàvem rere la documentació.

El 6 de juny de 2016, la Diputada de la Junta de Govern, la companya  Montse Soms, i un servidor vam tenir l’oportunitat de fer una visita a la biblioteca de la Casa Fages, doncs feia temps sospitàvem que allà podíem trobar documentació important del Col·legi en tant que, diversos membres de la família Fages, havien estat els primer degans del Col·legi. Remenant la diversa documentació de l’estança, vam localitzar unes notes manuscrites per a una història de Figueres que ens va conduir a trobar l’acta fundacional del Col·legi en els arxius notarials històrics custodiats a l’Arxiu Comarcal.

Així, amb les dades recollides,  pocs dies després, vam localitzar a l’arxiu comarcal l’escriptura de l’acta fundacional del Col·legi amb el que queda plenament referendat i sense discussió possible que la data de constitució del Col·legi d’Advocats de Figueres – Alt Empordà fou el 29 de Juliol del 1841, el segon més antic de Catalunya.

Celebrem doncs, enguany, el 180 aniversari de la seva fundació.

En hauria agradat poder celebrar amb totes i tots vosaltres l’aniversari tal i com inicialment ho havíem previst, malauradament la situació sociosanitària  ens demana extremar les precaucions i evitar les aglomeracions de persones. Un exercici de responsabilitat ens va portar a suspendre l’acte organitzat, això sí, amb el compromís de poder celebrar l’efemèride tan aviat les circumstàncies sanitàries siguin més favorables.

Per tant, en espera de una millora de la situació que ens permeti reunir-nos a tothom i celebrant que enguany el (i ara la) Ministre no hagi tingut cap lluminosa idea, permeteu-me que us desitgi a cadascun/a de vosaltres unes bones vacances.

El Degà i Junta de Govern

PD, us fem a mans el primer capítol del III volum de les Històries del Col·legi (editat a l’any 2016) on la companya Montse Soms explica la troballa de l’escriptura fundacional.