Comunicat 61/2022 - JORNADA #14inDRETS "Tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual, laboral i mendicitat”

Benvolgudes i benvolguts,

Tal i com va anunciar el President del Consell de l’Advocacia Catalana, l’Excm. Sr. Joan Ramon Puig Pellicer, a la darrera reunió de la Comissió de Formació que va tenir lloc a Vic, un dels objectius de la seva presidència és apropar el CICAC a tot el territori català.

Per aquest motiu,  sota l’empara d’una única senya d’identitat per als catorze col·legis, la qual s’ha anomenat #14inDRETS,  s’ha decidit organitzar diverses jornades formatives itinerants en format híbrid (presencial i en línia), que tindran lloc a diferents indrets de Catalunya.

La primera parada dels #14inDRETS que faran, serà al Col·legi de l’Advocacia de Girona, el Degà del qual, l’Excm. Sr. Carles McCragh, ha tingut a bé oferir la seva seu col·legial per organitzar una Jornada sobre “Tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual, laboral i mendicitat”, que se celebrarà el divendres, 1 d’abril de 2022, entre les 10:00 i les 14:00 hores.

Com bé sabeu, el tràfic d’éssers humans és una de les violacions de drets humans i una de les infraccions penals més greus a escala mundial. Aquesta  forma moderna d’esclavatge és una xacra social que va en augment i afecta col·lectius en situació de vulnerabilitat, en especial les dones, els menors d’edat i les persones estrangeres en situació administrativa irregular. Malgrat això, la tolerància i la permissivitat de la societat davant del fenomen és alarmant. Tot i que la finalitat del tràfic de persones sol ser l’explotació sexual, també es pot dur a terme amb finalitats d’explotació laboral i mendicitat.

L’advocacia, així com altres col·lectius professionals de primera línia, com són els serveis socials, els serveis sanitaris i les forces de seguretat, poden entrar en contacte amb possibles víctimes de tràfic de persones, motiu pel qual aquests col·lectius professionals tenen un paper fonamental en la detecció d’indicis de possibles situacions de tràfic d’éssers humans i la defensa de les víctimes.

Com a signant del Protocol de Protecció de les víctimes fe tràfic d’éssers Humans de Catalunya, el Consell de l’Advocacia Catalana vol contribuir a fer visible i revertir aquesta greu situació, motiu pel qual han organitzat aquesta jornada formativa.

Us fem a mans el programa de la jornada. Es tractaran diferents matèries agrupades en tres panells moderats per ponents excepcionals:

1.- El tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual/laboral i mendicitat: concepte i marc legal.

2.- Persones actores que intervenen: les víctimes de tràfic com a centre de l’actuació.

3.- La intervenció de l’advocacia en la pràctica: la protecció de les víctimes.

Aquestes jornades són de pagament, i els preus són:

-Presencial: 20€

-En línia: 10€

Us remetem l’enllaç per gestionar les inscripcions:

https://www.cicac.cat/2022/03/jornada-el-trafic-de-persones-amb-finalitat-dexplotacio-sexual-laboral-i-mendicitat/

Ben cordialment,