Comunicat 243/2022 – Propera inhabilitació del període Nadalenc

Benvolgudes i benvolguts,

El Ple del Congrés dels Diputats va aprovar dijous, 15 de desembre, la Proposició de Llei Orgànica de transposició de directives europees i altres disposicions per adaptar la legislació penal a l'ordenament de la Unió Europea.

Amb aquesta iniciativa també es reforma la Llei Orgànica del Poder Judicial per establir la inhabilitat processal del període que hi ha entre els dies 24 de desembre i 6 de gener de cada any judicial. Reforma demanada per l’advocacia institucional i que ja s’havia previst en els Projectes de lleis d’eficiència, tant organitzativa com processal, però quina tramitació parlamentària s’ha vist endarrerida.

Amb aquesta finalitat i per possibilitar la conciliació de la vida personal, familiar i professional de professionals que es relacionen o col·laboren amb l'Administració de Justícia, es va aconseguir introduir una esmena a la Proposició de Llei Orgànica abans esmentada i per la que  es modifica el redactat de l'art. 183 LOPJ que passarà a ser el següent:

“Serán inhábiles los días del mes de agosto, así como todos los días desde el 24 de diciembre hasta el 6 de enero del año siguiente, ambos inclusive, para todas las actuaciones judiciales, excepto las que se declaren urgentes por las leyes procesales. No obstante, el Consejo General del Poder Judicial, mediante reglamento, podrá habilitarlos a efectos de otras actuaciones”.

Després de ser aprovat pel Ple, la proposició de llei es remet ara al Senat, on seguirà el procediment de debat en ponència, comissió i Ple (votació inicialment prevista pel proper dijous dia 22 de desembre). La Cambra Alta podrà aprovar el text en els mateixos termes, presentar esmenes o proposar un veto. En aquests dos darrers supòsits, la iniciativa tornarà al Congrés dels Diputats per celebrar un darrer debat abans de la seva aprovació definitiva.

També tal tenir en compte la possibilitat de la suspensió cautelar de la seva tramitació que pugui acordar avui dilluns el Tribunal Constitucional amb motiu del recurs d’empara presentat pel PP.

En el cas que aquesta aprovació definitiva permeti la seva entrada en vigor afectant el període nadalenc d'aquest any, entre el 24 de desembre del 2022 i el 6 de gener del 2023, s'haurà de realitzar un recàlcul dels terminis processals ja iniciats per adequar-los al nou escenari de dies inhàbils.

Bones festes!