Descobreixen que el Col·legi d'Advocats de Figueres és més antic del que es pensaven

Documents del 1841 el converteixen en el segon de Catalunya

L'advocat i historiador de dret de Santa Cruz de Tenerife, Santiago Yanes Pérez, va descobrir fa dos mesos que, contrariament al que es creia fins ara, el Col·legi d'Advocats de Figueres no es va fundar el 1869, sinó 28 anys abans. Yanes va presentar la seva investigació ahir al vespre a l'acte de cloenda del curs judicial a la seu del Col·legi d'Advocats de Figueres.

La troballa de l'advocat Santiago Yanes converteix el Col·legi d'Advocats de Figueres en el segon més antic de Catalunya, després del de Barcelona. Yanes va explicar que havia trobat la referència de l'antiguitat del col·legi alt-empordanès en un expedient que el degà i el secretari de la junta de govern del Col·legi d'Advocats de Figueres van adreçar al Ministeri de Justícia el 29 de juliol de 1841. Segons aquesta dada, la institució que agrupa els advocats alt-empordanesos diumenge que ve complirà 166 anys.

Yanes va explicar que durant la Guerra Civil es van destruir molts documents i això va fer que els col·legis d'advocats perdessin bona part del seu fons documental. «Per les dades que es coneixen, el de Figueres es converteix en el segon col·legi d'advocats més antic de Catalunya» va dir Yanes, que sosté que encara poden aparèixer noves dades, fins ara desconegudes, d'altres col·legis d'advocats.

L'advocat tinerfeny va explicar que, tot visitant la plana web del col·legi de Figueres, li va sobtar que allà s'anunciés que la fundació de la institució s'havia fet l'any 1869, quan ell ja tenia la data del 1841. Llavors va ser quan es va posar en contacte amb el degà del Col·legi d'Advocats de Figueres, Jaume Torrent, per fer-li saber aquesta nova dada que el fa més antic que el de Girona, que data del 1850, segons va explicar Yanes.

FIDEL BALÉS. Girona (http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2495679)