Comunicat 50/2023 – Recomanacions per a professionals. Guies d’intervenció davant la violència sexual.

Benvolgudes i benvolguts,

El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Departament de Justícia, Drets i Memòria) ha elaborat dues guies, una dirigida a professionals i l’altre a familiars per servir com a pauta inicial en el moment de la revelació o del descobriment de la violència sexual que han viscut nens, nenes i adolescents (NNA) i persones adultes amb discapacitat intel·lectual.

Les recomanacions s’han dissenyat com un material de suport on destaquin les pautes d’actuació a seguir per part de les institucions i persones adultes que es troben davant i/o actuen a partir de la revelació de la violència sexual, i pretenen ser una eina més cap el treball interdisciplinar i interinstitucional que permeti minimitzar l’impacte que aquesta experiència traumàtica pot tenir.

Els fonaments teòrics d’aquesta publicació es basen en el cos doctrinal nacional i internacional reconegut i validat per la comunitat científica i altres experts en la matèria.

Les guies estan enfocades a dos col·lectius:

a) la família i persones properes a l’entorn del NNA o persona adulta amb discapacitat intel·lectual i

b) els equips de professionals que es trobin acompanyant-los a partir de la revelació,.

Aquesta segona parteix  de l’evidència que es coneix sobre com afecta als infants, adolescents i les persones adultes amb discapacitat intel·lectual el recorregut per diferents professionals, a partir del moment que revelen la violència sexual patida. Pretén servir com a material de suport per disposar d’una guia pràctica que destaqui les pautes d’actuació que han de conèixer els equips de professionals per reduir la victimització secundària. Recorda que cada persona amb discapacitat intel·lectual té les seves necessitats, personalitat i circumstàncies particulars, a més de la pròpia vivència de la violència sexual. No traslladis les teves interpretacions personals a ells/es, ni a les seves famílies.

Cordialment,