Comunicat 72/2023 – Declaració institucional de l’Advocacia Catalana en defensa d’un Torn d’Ofici de prestigi i qualitat

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DE L’ADVOCACIA CATALANA EN DEFENSA D’UN TORN D’OFICI DE PRESTIGI I QUALITAT

El Consell de l’Advocacia Catalana, en nom dels Col·legis de l’Advocacia de Barcelona, Figueres, Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Terrassa, Tortosa i Vic, i dels més de 40.000 advocats i advocades, DECLARA:

  • El Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) és avui la principal eina per garantir el dret de defensa de la població més vulnerable.
  • Malgrat ser un pilar fonamental per fer efectiu el dret constitucional d’accés a la justícia, els i les professionals adscrits als serveis de justícia gratuïta considerem que les administracions publiques no valoren la importància de la funció desenvolupada.
  • El Consell de l’Advocacia Catalana i els col·legis que en formen part sempre hem defensat, defensem i defensarem un Torn d’Ofici de prestigi i de qualitat.
  • Escoltem als companys i companyes que aquests dies ens estan traslladant les seves preocupacions i els agraïm la confiança que ens depositen com a interlocutors amb l’Administració, per la qual cosa els garantim que el Consell de l’Advocacia catalana, com sempre ha fet, reivindica i reivindicarà les millores necessàries per a que el servei es presti d’acord amb un sistema de retribucions ajustat a la importància i a la responsabilitat de la funció desenvolupada pels advocats i advocades en interès de la ciutadania.
  • Persistim en instar al Departament de Justícia perquè es comprometi amb la millora del Torn d’Ofici i a consensuar amb l’advocacia les mesures a adoptar per resoldre les mancances acumulades i equiparar el servei a les necessitats actuals. Apostem sempre pel diàleg i el consens com a millor via per a resoldre la problemàtica actual, convençuts que compartim la finalitat, que és sumar per aconseguir un model de justícia gratuïta digne.

Barcelona, a 18 d’abril de 2023