Comunicat 83/2023 – Identificació de codis dels comptes de consignacions judicials

Benvolgudes i benvolguts,

Us transcrivim correu electrònic que ens ha remés el Secretari coordinador provincial de Girona.

“Amb certa freqüència, les persones acusades d'un delicte acudeixen, poc abans d'un judici a què s'han de sotmetre, a fer un ingrés al compte de consignacions del procediment de l'import, parcial o total, de la indemnització que se'ls demana per l'acusació, amb la legítima finalitat d’obtenir una atenuant de reparació del dany.

No obstant això, el codi IBAN del compte en què fan l'ingrés és un codi únic per a tots els jutjats i tribunals d'Espanya, ja que el compte de consignacions és únic per a tot Espanya.

L'única manera d'identificar correctament a quin Jutjat i procediment correspon l'ingrés és, introduint a l'apartat de “Concepte” o “Observacions”, els 16 dígits del denominat compte expedient, que aquest sí que és únic i identificatiu de cada procediment i Jutjat, i que es forma de la següent manera:

  • 4 dígits identificatius del jutjat. Per exemple, 1786 és la Secció Tercera de l´Audiència Provincial de Girona
  • 4 dígits identificatius del Jutjat d'origen del traspàs (en cas de transferències entre comptes d'expedient)
  • 2 dígits identificatius del tipus de procediment. Per exemple, el 75 identifica els sumaris
  • 4 xifres del número del procediment i dues xifres de l'any.

Així, per exemple, el compte expedient 1786-0000-75-0022-21 identifica el sumari 22/2021 de la Secció Tercera de l'Audiència Provincial de Girona. Si no introduïu aquestes dades del compte expedient, el Banc no pot saber a quin òrgan i procediment assignar-lo, amb la qual cosa, o s'acaba assignant a un òrgan incorrecte, que l'haurà de tornar, o bé el banc el retorna directament a qui va fer l'ingrés.

Per tant, per evitar aquestes disfuncions, resulta absolutament necessari que a més del codi IBAN s'inclogui el compte expedient de destinació. Si no ho feu, l'ingrés no arribarà a la destinació, ni produirà els efectes alliberadors del pagament.”

Cordialment,