Comunicat 144/2023 – Jornada de presentació de la Guia Puc fer-ho, m’ajudes a explicar-me?

Benvolgudes i benvolguts,

Us adjuntem en format digital la guia Puc fer-ho, m’ajudes a explicar-me? Bon tracte en l’exploració judicial a nens, nenes i adolescents víctimes de violència sexual.

Aquesta guia es presentarà en una jornada el 2 d’octubre a les 16.30 al CEJFE (clica aquíper fer la inscripció) i té per objectiu reduir la victimització secundària en els nens, nenes, adolescents (NNA) i persones amb discapacitat intel·lectual que viuen un procediment penal relatiu a delictes sexuals; així com apropar la psicologia del testimoni especialitzada en infància i adolescència al sistema judicial.

La proposta parteix d’una realitat social i jurídica en què molts equips judicials no disposen dels mitjans materials i professionals per abordar aquest tipus de delictes, de manera que deixen exposats/ades a una revictimització a centenars de nens/es i adolescents.

La guia és fruit del treball col·laborador entre els tres principals col·lectius professionals de l’àmbit jurídic que intervenen en els processos d’exploració de NNA víctimes o testimonis: jutges i jutgesses, ministeri fiscal i responsables de les defenses lletrades. A tal efecte, el TSJC, la Fiscalia Superior de Catalunya i el Consell de l’Advocacia Catalana van nomenar una representació paritària en el grup de treball, que ha vetllat per integrar els elements de la ciència forense amb la pràctica judicial a partir del treball principal de Montserrat Bravo Correa, Doctora en Psicologia, experta en violència sexual, masclista i infància/adolescència en risc i de Carme Guil Román, Magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona.

A les persones que assisteixin presencialment a la Jornada se’ls entregarà un exemplar físic de la Guia.

Cordialment,