Nota informativa sobre l’Assistència Sanitària als advocats

Benvolguts companys

Com ja deus saber, el Govern de l’Estat va aprovar el passat mes d’abril el Reial decret llei 16/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents per a garantir la sostenibilitat del Sistema i millorar la qualitat i seguretat de les seves prestacions (BOE núm. 98, de 24 d’abril de 2012), desenvolupat pel Reial Decret 1192/2012, de 3 d’agost (BOE núm. 186, de 4 d’agost de 2012).

La disposició transitòria primera del Reial decret llei 16/2012, de 20 d’abril, estableix un règim transitori d’accés a l’assistència sanitària a Espanya, d’acord amb el qual les persones que, amb anterioritat a la seva entrada en vigor hi tinguessin accés, podran seguir accedint-hi fins al dia 31 d’agost de 2012, sense necessitat d’acreditar la condició d’assegurat o beneficiari en els termes previstos a l’article 3 de la Llei 16/2003, de 28 de maig.

El Departament de Salut de la Generalitat està treballant per adequar la seva situació administrativa al nou marc normatiu atès que des de l’any 2010, regia la Llei 21/2010, del 7 juliol, d’accés a l’assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de Salut, que feia extensible a tota la ciutadania la prestació d’assistència sanitària que, per al col·lectiu dels advocats, ja venia aplicant-se fruit del conveni signat entre el Departament de Salut i el Consell dels Col·legis d’Advocats de 2009.

Per tal que l’aplicació del nou marc normatiu es pugui portar a terme de forma efectiva, correcta i sense que comporti situacions administratives que puguin perjudicar l’accés a l’assistència sanitària i la salut de les persones el Departament de Salut ha establert els criteris següents:

  • Durant els propers mesos es manté la situació que derivava del conveni de 2009 i de la Llei de 2010, i per tant els col·legiats que disposen de targeta sanitària continuen sent titulars del dret a l’assistència.
  • Durant el primer trimestre de 2013, el Departament de Salut remetrà una comunicació a tots aquells professionals que, d’acord amb les noves condicions derivades de la reforma, estiguin obligats a adequar la seva situació administrativa d’acord amb el nou règim d’assegurament del Sistema Nacional de Salut, per no complir els requisits de manteniment que exigeix.
  • Per tant, si abans del 31 de març de 2013 no reps cap comunicació del Departament de Salut en aquest sentit, caldrà considerar que, segons els criteris del Departament, compleixes els requisits i mantens la cobertura sanitària com fins ara.
  • En el supòsit de rebre la comunicació del Departament de Salut, disposaràs d’un termini per a sol·licitar a través de l’INSS el reconeixement del dret a l’assistència sanitària.
  • En el supòsit que no complissis els requisits per a obtenir el reconeixement del dret a l’assistència sanitària (ingressos anuals superiors a 100.000 €), d’acord amb l’art 3.5 de la Llei 16/2003 –segons redacció donada pel RDLlei 16/2012- en relació amb la Disposició addicional tercera del RD 1192/2012, es podrà subscriure un conveni especial, de prestació d’assistència sanitària, amb els requisits bàsics que, en el seu moment, estableixi el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Els Col·legis d’Advocats estem treballant per seguir molt de prop aquesta qüestió i poder mantenir-te informat el més ràpidament possible.
  • Tanmateix, si durant aquest període transitori abans del 31 de març de 2013 has de desplaçar-te fora del territori de Catalunya dins de l’Estat espanyol, caldrà que sol·licitis el reconeixement del dret a l’assistència sanitària mitjançant l’imprès que trobareu a
    http://www.seg-social.es/prdi00/groups/public/documents/binario/144071.pdf per poder gaudir d’assistència sanitària en qualsevol lloc de l’Estat. Posteriorment, una vegada rebuda la notificació del reconeixement de l’INSS, caldrà acudir a les oficines del CatSalut per a obtenir la nova targeta sanitària.