El documental Planeta Blanco clou el cicle de Cinema i Ciència del MTE

Amb el documental Planeta Blanco finalitza aquest divendres el II cicle de cinema i ciència organitzat pel Museu de la Tècnica de l’Empordà. El film, que es projectarà a la Catequística de Figueres a partir de les 20'00 hores, permetrà comprendre i analitzar com el canvi climàtic afecta no només la part habitada de la terra sinó també els ecosistemes on l’home no hi és present. L'entrada és gratuïta.

Al debat hi participarà el doctor en Ciències Biològiques Josep Maria Gili, professor d'Investigació del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) que desenvolupa les seva tasca a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona. Josep Maria Gili també va encapçalar les expedicions a l’Antàrtica que es varen realitzar els anys 2000 i 2003. El cicle el clourà Rogelio Sánchez, coordinador de la Mediateca del CSIC i secretari general de l’Associació Espanyola de Cinema Científic i comptarà amb la participació del president del l’associació Diòptria, Carles Font.

Els paisatges de l’Àrtic i l’Antàrtic són a més d’extraordinàriament bells, els menys alterats per l’activitat humana. Tot i això no són irrellevants a escala planetària ja que tots ells sumen el 13% de la superfície de la Terra. A més els seus 32.4 milions de quilòmetres quadrats de gel representen el 70% de l’aigua dolça del planeta. Les seves aigües han estat tradicionalment una font per a la investigació i la realització de molts documentals. Tot i això tal i com afirma Gili: “els models de predicció en què treballem indiquen que les regions polars són unes de les més sensibles al canvi climàtic”. Segons aquests models canviarà l’extensió del mar gelat, la temperatura i la densitat de l’aigua. El mes de març del 2007, amb la presentació del documental iniciava l’Any Polar Internacional (API), una iniciativa d’investigació interdisciplinaria, coordinada a escala internacional que ha marcar l’inici d’una nova era de la ciència polar. API ha de permetre donar un pas enorme cap a la comprensió de les regions polars i la influència que tenen pel clima, els ecosistemes i la societat. Per altra banda, API ha d’aportar nous coneixements sobre la població, el planeta, el terreny polar, l’oceà, el gel, l’atmosfera i el mateix espai.

Dia: 30 de novembre de 2007

Hora: 20’00 hores

Lloc: Patronat de la Catequística de Figueres

Entrada gratuïta